Leuk stukje vandaag in de Tubantia! onze dank aan Han Haveman van de Tubantia.

NIJVERDAL – Waar een relatief kleine vereniging (90 leden) groot in kan zijn. Daar weten ze bij Zang en Kleur Nijverdal-Hellendoorn inmiddels alles van. Leden van deze vogelvereniging haalden deze week maar liefst elf medailles op het WK (COM Mondial 2019) in Zwolle. Zes keer werd een wereldtitel in de wacht gesleept.

Zes keer werd een wereldtitel in de wacht gesleept. Roel Harmsen werd drie keer wereldkampioen met een agapornis lilianae en twee bourkeparkieten. Voorzitter Henri Melenboer van Zang en Kleur sleepte twee wereldtitels in de wacht met een lutino catharinaparkiet en turquoise catharinaparkiet. Henk Kampman werd wereldkampioen met een blauw schubben kwartel en haalde zilver met een diamantvink..

Maarten Melenboer haalde twee keer zilver met een stam en enkeling catharinaparkiet. Zilver was er ook voor Theo Wijnberg met een Sint Helenafazantje. Albert Jan Kleinjan haalde brons met een agapornis taranta groen.

Voorzitter Melenboer spreekt over een unieke prestatie in de clubhistorie. „Er zijn eerder leden van Zang en Kleur wereldkampioen geworden, maar dat waren toch vooral individuele prestaties. Deze keer was het ook een overwinning van het collectief, van samen bij een actieve vereniging aan de weg timmeren. Door onderling ervaringen en inzichten uit te wisselen weten we bij Zang en Kleur de prestaties op een hoger niveau te brengen”, concludeert Melenboer.

Na de zoon is het nu de beurt aan de vader

Henri Melenboer.

Henri Melenboer. © Marieke Amelink

Nijverdaller Henri Melenboer (63) en zijn zoon Maarten delen al jaren dezelfde hobby, het kweken van catharinaparkieten. En dat doen ze zeker niet zonder succes. „Het zit duidelijk in onze genen”, zegt Henri met een lach. Hij vervolgt: „Maarten was in het verleden al twee keer wereldkampioen en nu is de vader aan de beurt.” 
Melenboer is al ruim 30 jaar intensief bezig met deze ‘kleine papegaai uit Midden-Amerika’. Hij sleepte al zes nationale titels in de wacht en nu dus ook twee wereldtitels. Dat kwam niet geheel onverwacht, was misschien zelfs wel onvermijdelijk. „De opgedane kennis en ervaringen betalen zich uiteindelijk uit. De kwaliteit van mijn vogels wordt steeds beter, waardoor je steeds hoger op de ladder komt te staan en het een uitdaging wordt dat hoge niveau vast te houden. Ik wist dat mijn vogels in Zwolle een goede kans maakten en mijn voorspelling van een wereldtitel is uitgekomen”, zegt hij. 

Via sierfazant en diamantvink naar winst met kwartel

Henk Kampman.

Henk Kampman. © Marieke Amelink

Henk Kampman (75) was jarenlang gefascineerd door sierfazanten, maar moest de vogels vanwege een verhuizing wegdoen. Enkele jaren later begon het echter weer bij hem te kriebelen. De Nijverdaller bouwde een volière zonder dat hij toen al wist met welke vogels hij die wilde vullen. Het werd de diamantvink. Volgens Kampman een vogel met een mooie kleur, die ook nog eens goed te verhandelen is. „Een koppeltje doet al gauw 70 euro”, vertelt hij. 
Sinds twee jaar kweekt hij ook met blauw schubben kwartels, die ongeveer zo groot zijn als een tortelduif. Met die soort viel hij eigenlijk nog nauwelijks in de prijzen, tot deze week bij het WK in Zwolle. De wereldtitel kwam eigenlijk als een totale verrassing. Hij vermoedt dat het ‘thuisvoordeel’ hierbij zeker een rol heeft gespeeld. „Een vogel uit Griekenland zat twee dagen in een doosje en zag er daardoor echt niet meer uit”, zegt Kampman. 

Wereldkampioen met ‘een beschadigde vogel’

Roel Harmsen.

Roel Harmsen. © Marieke Amelink

De liefde voor vogels is de Nijverdaller Roel Harmsen (69) met de paplepel ingegoten en is aanwezig sinds hij als kleine jongen een koppeltje grasparkieten van zijn vader kreeg. Hij beschouwt de grouveparkiet als zijn favoriete vogelsoort. „Een mooie vogel”, benadrukt hij, temeer omdat ze hun vaste verzorger ook herkennen. Hij kweekt deze vogels sinds 1980 en vanaf 2004 behoort Harmsen tot de nationale top. Bij elk kampioenschap valt hij wel in de prijzen. In 2015 sleepte deze liefhebber de eerste twee wereldtitels in de wacht en deze week was het in Zwolle zelfs drie keer raak. 
De twee wereldtitels bij de Bourkesparkieten kwamen voor Harmsen niet geheel onverwachts, de echte verrassing was de wereldtitel met een agapornis lilianae. „Ik ben nog maar drie jaar bezig met het kweken van deze soort en vond eerlijk gezegd dat het verendek van deze vogel iets beschadigd was. Maar misschien stel ik iets wel te hoge eisen.”